Alegerea covorului se face, de regula, dupa criterii de ordin estetic. Insa materialul din este fabricat covorul este in primul rand „responsabil” de rezistenta acestuia in timp, de efectele benefice asupra casei cat si de intretinerea usoara si a rezistentei in timp. Pentru inceput, mentionam ca recomandam colectia de covoare din fibre naturale sau artificiale a magazinelor online SomProduct.ro, eMAG.ro, Esteto, vidaXL, Bonami, elefant.ro, magazine unde veti regasi peste 6000 de covoare in diverse dimensiuni, culori, forme si fibre.
Tipuri de fibre
Se disting doua tipuri de covoare: covoarele confectionate din fibre naturale si covoarele fabricate din fibre sintetice. Covoarele tesute cu materiale naturale (lana, matase, bambus) ofera calitati foarte interesante. Covoarele din lana si matase sunt foarte rezistente, de aceea sunt perfecte pentru familii numeroase sau pentru zone de trecere. Covoarele sintetice au efect antialergic, pot fi imprimate intr-o varietate de culori si imagini, iar unele dintre ele intrec rezistenta la uzura ca in cazul celor naturale. Si sunt si mai ieftine.
Covoarele din fibre naturale
Covoarele realizate din fibre naturale nu sunt chiar ieftine, fiind mai scumpe decat omoloagele lor fabricate din fibre artificiale, insa asigura sanatatea familiei. Materialele naturale, cum ar fi lana, iuta, rafia, sisalul, pielea sunt antialergice, adica nu retin praful si nu degaja energie electrostatica.
Covoarele din lână 100% au prezentat mereu un interes ridicat si pe buna dreptate: lana este durabila si rezistenta la rupere, dar prezinta dezavantajul ca petele se scot greu.
Covoarele din lana isi pastreaza aspectul timp indelungat, in comparatie cu alte covoare sintetice. Au, de asemenea proprietati naturale de a rezista in fata petelor, pentru ca firele sunt acoperite cu o membrana subtire, care ajuta la prevenirea penetrarii apei in firele de lana. Asta ajuta si la pastrarea aspectului sau. Covoarele din lana rezista la foc si asta este una din proprietatile natural ale lanii. Pentru ca lana contine proteine si umezeala din abundenta, poate actiona ca un produs care se stinge singur.
Pe langa aceste avantaje, covoarele din lana au si alte beneficii pentru sanatatea noastra, nu sunt toxice, nu provoaca alergii, nu favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, minimizeaza electricitatea statica datorita faptului ca contin o cantitate mai mare de apa decat alte materiale, pot preveni contaminarea cu bacteria, datorita nitrogenului si oxidului de sulf pe care il contin, permit o buna aerisire a camerei si, de asemenea reglarea temperaturii in camera datorita aerului din fibra. Toti acesti factori dovedesc ca aceste covoare din lana sunt cele mai bune si vor fi intotdeauna, sunt biodegradabile si pot fi folosite in orice camera si se pot curata foarte usor chiar si acasa.
Covoarele din materiale sintetice
Fibrele sintetice utilizate de obicei pentru fabricarea covoarelor sunt: polipropilena , poliesterul sau poliamida. Avantajul lor principal este pretul, mult mai scazut fata de cel al covoarelor naturale, dar si avantajul ca nu sustin viata bacteriana.

Din ce material ar trebui sa fie confectionat covorul Covoare naturale sau artificiale lana, iuta sisal sau nylon
Covoarele tesute din poliester si polipropilena. Covoarele din fibre artificiale (poliester, polipropilena) se intretin usor, rezista la uzura si sunt avantajoase ca pret. Sunt recomandate in incaperi ca livingul sau camera copilului, deoarece fac fata abuzurilor la care sunt supuse. Poliesterul – este foarte moale, disponibil intr-o varietate de culori si asociat in general cu incaperile luxoase. Cu toate acestea, este mai greu de curatat si nu este la fel de durabil precum covorul din nylon. Olefinul (polipropilena) este o alternativa accesibila ca pret, dar un covor realizat dintr-un astfel de material se deterioreaza destul de repede, avand tendinta de a se aplatiza.
Covoarele fabricate din Acril. Acrylul, numit si lana artificiala, este rezistent la umezeala si pete, se decoloreaza greu, insa nu e recomandat pentru zone intens circulate.
Covoarele fabricate din Triexta. Triexta – este o fibra derivata din zaharul de porumb. Cea mai mare calitate a acesteia este rezistenta superioara in fata petelor. Acest lucru o recomanda pentru familiile cu copii mici si animale de companie. Un covor in bucatarie va face cu ochiul?
Pentru suprafete cu trafic intens, dintre covoarele confectionate din fibre artificiale, covoarele din nylon sunt cea mai buna alegere. Nylonul este un material destul de scump, dar mai ieftin decat lana. Nylonul – surclaseaza toate celelalte fibre in durabilitate si usurinta cu care se intretine. Covorul din fibre de nylon este o alegere buna daca doriti ca el sa dureze un deceniu sau mai mult, in zonele cu trafic intens, in casele cu copii sau animale de companie. Fibrele de inalta calitate pot fi recunoscute dupa inscrisul de pe eticheta: “100% Mohawk Nylon” sau “100% Stainmaster Tactesse”. Cele de calitate mai slaba, de asemenea, sunt insotite de specificatia “100% nylon.”
Pentru o calitate superioara cauta covoarele tesute din fibre naturale in amestec cu poliester. Pentru suprafete cu trafic intens, dintre covoarele confectionate din fibre artificiale, covoarele din nylon sunt cea mai buna alegere, fiind cele mai rezistente si recomandate pentru hoteluri si restaurante. Covoarele realizate din fibre naturale (de exemplu covoarele din bumbac) sunt mai scumpe, dar asigura sanatatea familiei. Materialele naturale, cum ar fi lâna 100% (aici ghid și modele covoare din lână la prețuri decente), iuta, rafia, sisalul, bumbacul, pielea sau blana naturală sunt antialergice, adica nu retin praful si nu degaja energie electrostatica.
Covoare ieftine insa de calitate?
Si in final, iti recomandam colectia de covoare din fibre naturale sau artificiale a magazinelor online SomProduct.ro, eMAG.ro, Esteto, vidaXL, Bonami, elefant.ro.
