Un purificator de aer ajută la crearea unu mediu plăcut și sănătos în casă sau chiar la birou, eliminând praful, alergenii din aer. Dar știai că cele mai bune purificatoare de aer pot chiar elimina microbi -bacterii și viruși – inclusiv AH1N1 și chiar coronavirusul COVID-19?

Virusurile precum COVID-19 sunt de obicei transmise prin particule mici de aerosoli atunci când o persoană infectată expiră, tusește sau strănută, iar aceste picături mici pot rămâne în aer până la o oră sau mai mult. În circumstanțe potrivite, un purificator de aer bun poate elimina majoritatea acestor particule din aerul unei încăperi.

Cât de eficiente sunt purificatoarele contra virusilor?

Majoritatea virusurilor variază în diametru de la doar 0,02 microni până la 0,4 microni – unii sunt chiar mai mari. Un virus, precum un coronavirus tipic are aproximativ 0,1 microni în diametru. Acest lucru pune coronavirusul și majoritatea celorlalți viruși, cu mult sub dimensiunea particulelor pe care un filtru HEPA poate pretinde că o prinde. Filtrele HEPA (aer de particule de înaltă eficiență) filtrează particulele de până la 0,1 – 0,3 microni.

Multe purificatoare premium pot prinde și chiar ucide viruși și bacterii, dar au limitări. Un filtru HEPA, chiar și cel mai eficient standard H13 utilizat la purificatoarele premium (Xiaomi, Dyson) poate fi surprinzător de eficient la captarea virușilor. Nu îi va ucide total, dar, cu toate acestea …

studiile arată că astfel de particule minuscule pot fi prinse de un filtru HEPA și, de fapt, filtrul are șanse mari să prindă majoritatea particulelor minuscule pe care le întâlnește. Deoarece particulele de această dimensiune tind să se miște în direcții aleatorii (mai degrabă decât în ​​linie dreaptă), există șanse mari să intre în contact cu fibrele filtrului pe măsură ce trec prin ele și să se atașeze de suprafața filtrului la fel ca un particule mai mari, cum ar fi praful.

Deci, un purificator de aer cu filtru HEPA poate să capteze o mulțime de viruși din aer, inclusiv coronavirusul COVID-19, care se întâmplă să treacă prin el. Dar nu îi va prinde sau ucide 100%. Chiar dacă este prins, virusul poate rămâne în viață pe suprafața filtrului timp de câteva ore sau chiar zile. Cu toate acestea, probabil că virusul va muri în cele din urmă acolo, cu excepția cazului în care se întâmplă să scoateți filtrul între timp, ceea ce ar putea elibera virusul înapoi în aer sau pe piele. Un purificator dotat și cu lumina ultravioletă vine în completarea filtrului HEPA ajutând la sterilizarea virușilor captați.

Lumina ultravioletă (UV) este, de asemenea, un bun sterilizator, iar unele purificatoare de aer au o caracteristică de sterilizare UV. Funcția de purificare cu ultraviolete (UV) într-un sterilizator de aer poate ajuta la eliminarea agenților patogeni, cum ar fi bacteriile și virusurile, prin expunerea acestora la radiații UV-C. Lumina UV-C poate distruge materialul genetic al bacteriilor și al virusurilor, împiedicându-le să se reproducă și să cauzeze infecții. Aceasta este o modalitate eficientă de a reduce riscul de răspândire a bolilor în încăperi. poate ajuta și la prevenirea creșterii mucegaiului în interior, deoarece distruge sporii de mucegai și inhibă dezvoltarea acestora. Radiațiile UV-C pot ajunge la microorganismele suspendate în aer și să le inactiveze, contribuind astfel la curățarea aerului de agenții patogeni invizibili. Important de specificat este că un virus sau o bacterie trebuie să fie expus la lumina UV timp de câteva minute pentru a fi distrus și nu este clar că este cazul în multe purificatoare de aer. Dacă UV este folosit pentru a steriliza un filtru care a prins germenii, acest lucru ar putea fi foarte eficient, dar dacă aerul este pur și simplu trecut printr-o lumină UV, este posibil să nu fie expus suficient de mult pentru a fi de mare folos. Tocmai de aceea recomandăm alegerea unui purificator al unui producător renumit (Samsung, Philips, Dyson, Xiaomi) a cărui funcționalitate UV este eficientă, mai mult decât o simplă prezentare de marketing.

Alături de filtrul HEPA și de lumina UV, tehnologia de ionizare adaugă o dimensiune suplimentară în purificarea aerului. Purificatoarele de aer cu funcția de ionizare pot, de asemenea, să prindă și să omoare bacteriile și virușii, deoarece sunt prinși și potențial degradați de efectele electrostatice și de oxidare ale ionilor generați de acest tip de filtru. Generarea de ioni negativi atrage și neutraliza particulele încărcate pozitiv, inclusiv virusuri și bacterii, contribuind la reducerea riscului de infecții. Totuși, este esențial să se controleze nivelul de ozon generat de ionizare pentru a evita eventualele efecte negative asupra sănătății respiratorii.

Un filtru de carbon activat este, de asemenea, o componentă valoroasă într-un sistem de purificare a aerului, deoarece poate absorbi substanțe chimice volatile, mirosuri neplăcute și compuși organici. Filtrele de carbon și alte tipuri de filtre pot fi bune pentru a capta mirosurile, compușii organici volatili și alți poluanți, dar este puțin probabil să capteze microbii.

Ozonul poate fi, de asemenea, utilizat ca metodă de sterilizare, dar cu precauție, deoarece nivelurile ridicate de ozon pot avea efecte adverse asupra sănătății respiratorii. În general, o abordare echilibrată care integrează eficient filtrarea cu tehnologii precum HEPA, ionizare, filtru de carbon și lumina UV-C, gestionând în mod responsabil nivelurile de ozon, poate contribui semnificativ la crearea unui mediu mai sigur și curat în interiorul apartamentelor.

Un purificator de aer bun poate ajuta la menținerea curat a aerului din casa dvs., dar ventilația naturală a aerului și o bună igienă de bază sunt încă importante. Purificatoare de aer eficiente găsiți în magazinele eMAG, RobotWorld, Flanco și Dyson 360, iar mai jos găsiți o selecție a celor mai bune aparate de filtrare și purificatoare a aerului eficiente împotriva virușilor.

Cele mai bune purificatoare (eficiență & preț)

În continuare, vă recomandăm cele mai eficiente purificatoare de aer pe care le puteți achiziționa în funcție de bugetul dvs. Vom începe cu cele mai performante purificatoare și apoi cu o selecție de aparate considerate best buy (de buget). Evident, NU vă așteptați să găsiți un model „ieftin și bun”, nu veți găsi un purificator care să coste câteva sute de lei și care să ofere eficiență în combaterea agenților microbieni.

Purificator AlecoAir S600 cu sterilizator virusi prin ultraviolete

AlecoAir S600 WALL, 4 lampi UV-C, Prefiltru, Filtru Carbon, 600mc/h – Carbon activ si lampă UV.Acest purificator cu tehnologia anti-virusi poate fi folosit in cladiri publice, birouri sau orice spatii expuse riscului de infectare cu virusuri si bacterii.Aleco air S600W este recomandat a fi folosit in incaperi de pana la 60 mp (sau aprox. 150 mc), daca este necesara o utilizare intensiva si exista un risc mai mare de contaminare și in incaperi de pana la 80 mc (sau aprox. 200 mc), daca este necesara o utilizare sporadica sau exista un risc mai redus de contaminare. Il găsiți pe site-ul producătorului AlecoAir.

AlecoAir S600 WALL purificator functie antivirus

Recomandat: Purificator Dyson Purifier Cool Formaldehyde TOP09

Dacă marca AlecoAir nu vă spune prea multe și preferați să vă îndreptați către o marcă recunoscută mondial, atunci purificatorul de aer Dyson Purifier Cool Formaldehidă TP09 este și cel mai recomandat model de purificator. Acesta răspunde la toate cerințele importante pentru utilizatori: filtrare și purificare la standard maxim Hepa H13, funcție de răcire pentru cei ce nu doresc să pornească aerul condiționat, purificarea aerului din casă de formaldehidă. Nu veți beneficia însă de eficiența în distrugerea virușilor cu ajutorul lămpii UV.

Purificator aer Dyson Cool Purifier Formaldehyde TP09
Purificator aer Dyson Cool Purifier Formaldehyde TP09

Merită menționat că Dyson Cool Purifier NU este un purificator ieftin, chiar și dacă îl prindeți la o ofertă de reduceri de preț precum aceasta. Pe lângă filtrul HEPA certificat la standard H13, acesta înlătură formaldehidele din aer dar și răcește aerul prin ventilare, fiind recomandat și celor ce nu doresc să achiziționeze și un aparat de aer condiționat. Face parte din gama de purificare a aerului de la Dyson, alături de alte modele premium ce vin cu funcții suplimentare de confort precum umidificarea sau încălzirea aerului. În plus, este certificat pentru distrugerea virusului AH1N1.

Îl găsiți atât la distribuitorul oficial Dyson, la RobotWorld cât și la eMAG. NU recomandăm magazinul Altex.

Purificator aer Philips 48mp AeraSense

Un alt purificator din gama premium este modelul Philips 48 m2/516 ft2, echipat cu tehnologia VitaShield imbunatatita, purificatorul de aer reduce eficient gazele nocive, cum ar fi formaldehida, COV si mirosurile, si le mentine la niveluri sigure*. Porii de carbon activ de dimensiuni nanometrice formeaza o suprafata de absorbtie egala cu circa 28 de terenuri de fotbal, pentru o eficienta ridicata si o viata intreaga de purificare COV*. Comparata cu un senzor profesional, tehnologia Philips AeraSense este extrem de eficienta in detectarea chiar si a celei mai usoare schimbari a calitatii aerului interior. În plus, acest aparat de purificare, pe lângă funcțiile smart de afișare și purificare, monitorizează permanent aerul si regleaza automat turatia ventilatorului atunci cand detecteaza o schimbare a nivelului de particule. Cu o tehnologie de detectare si purificare de ultima generatie, un consum eficient de energie electrică (65W) s-a dovedit ca purificatorul de aer Philips reduce alergenii, mirosurile si COV. Prefiltrul si filtrul True HEPA elimina particulele. Filtrul cu carbon activ reduce gazele si mirosurile.

Purificator Philips aer, 48 m2 516 ft2

Purificator de aer Xiaomi Mi Air Pro

Pentru cei ce nu sunt dispuși să cheltuiască o sumă mai mari pentru un Dyson, Xiaomi Mi Air Pro este prevăzut funcții smart prin conexiunea Wi-Fi la aplicația mobilă de monitorizare și control și elimina 99,97% din parul de animale de companie, praf, polenul, fumul, TVOC si particulele fine de pana la 0,3 microni. Este recomandat spațiilor de până la 60 mp și îl găsiți în oferta eMAG.

Am putea spune despre acesta că este unul dintre cele mai ieftine purificatoare de aer în funcție de avantajele pe care le oferă, deci un best-buy, însă nu vă grăbiți. Da, este un purificator foarte bun, care își face treaba, dar veți vedea că pentru câteva zeci de lei în plus, puteți să mergeți pe varianta Smart Air Purifier 4, tot de la Xiaomi, care vine în plus și cu funcția de ionizare a aerului.

Purificator de aer Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro – Best Buy

Xiaomi Smart Air 4 Pro este un purificator de aer eficient, avantajul acestuia fiind în mod special raportul calitate preț. Nu vă așteptați ca acesta să fie la fel de bun ca un Dyson sau un Philips dintr-o categorie superioară de preț, însă dacă doriți să vă încadrați într-un buget mai mic, aceasta este alegerea cea bună.

Îl puteți cumpăra la RobotWorld, Flanco și eMAG, Cu Display OLED pentru acces la informațiile de calitate a aerului și eficiență a purificatorului are și funcție de mod de noapte când acționează silențios iar în ceea ce privește calitatea aerului: purifică, ionizează și dezodorizează.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro PCADR 500 m3h

Samsung AX60R5080WD – mid range

Samsung AX60R5080WD cu filtrare HEPA și pre-filtru de praf foarte fin, capteaza pana la 99,97% din praful de 0,3 um., destinat spațiior generoase de până la 60m2.

Samsung este o marcă recunoscută în toată lumea, pentru o gamă imensă de articole premium, de la telefoane mobile, televizoare smart, electrocasnice și chiar și vapoare. Iar un purificator de aer Samsung face exact ceea ce a fost menit să facă: să aibă grijă de sanătatea ta. Aplicatia SmartThings* iti permite sa controlezi de la distanta purificatorul de aer. Prefiltrul filtreaza particulele mari de praf iar filtrul dezodorizant de carbon te scapa de mirosurile neplacute si de gazele nocive. Filtrarea HEPA, cu filtru de praf foarte fin, capteaza pana la 99,97% din praful de 0,3 um. Cu o simpla atingere sau folosind vocea il poti activa sau dezactiva, verifica calitatea aerului, controla alte functii si monitoriza starea filtrului. Este un aparat eficient, de dimensiuni medii Poate fi achiziționat din magazinele Flanco, elefant.ro și la eMAG.ro, fiind recomandat celor ce își doresc un purificator complet din gama medie de preț al unei mărci fiabile și reputabile.

Purificator de aer Samsung AX60R5080WDÎn concluzie, un purificator de aer bun poate ajuta la menținerea curat a aerului din casa dvs., dar ventilația naturală a aerului și o bună igienă de bază sunt încă importante. Purificatoare de aer eficiente găsiți în magazinele eMAG, RobotWorld, Flanco și Dyson 360.