La un preț fără reducere de aproximativ 6400 de lei a apărut și la reprezentanța oficială Dyson din România, aspiratorul robot Dyson 360 Vis Navᵀᴹ. Sunt câteva aspecte care îl fac un aspirator robot perfect, dar sunt și câteva lucruri la care Dyson cam dezamăgește.

Robot Dyson 360 Vis Nav – Puterea de aspirare

Să începem cu ceea ce contează. Dyson 360 Vis Nav excelează în ceea ce privește puterea de aspirare, fiind practic cel mai puternic aspirator robot pe care îl puteți cumpăra cu cei 65W absorbție aer. Motorul Dyson Hyperdymium™ se rotește cu până la 110.000 de rotații pe minut pentru a furniza cea mai mare putere de aspirație.

Cel mai recent motor Dyson Hyperdymium™ este punctul culminant a 20 de ani de cercetare și dezvoltare. Mic, ușor și curat, dar incredibil de puternic, Dyson reușește să creeze noi mașini ușoare care funcționează impecabil.

Motor Aspirator Dyson - Inginerul fondator James Dyson
Motor Aspirator Dyson – Inginerul fondator James Dyson

Dyson prezintă produsul drept „cel mai puternic robot aspirator din lume, cu o aspirație de două ori mai mare decât orice alt robot aspirator”. Iar acest lucru nu este deloc departe de adevăr! Tehnologia sa este mult mai avansată decât tehnologia concurenților săi – acesta fiind si motivul pentru care a ieșit pe piață cu produsul perfect dar la ani distanță de competitori.

Ca și minus, puterea mare de aspirare vine și cu un zgomot mai mare față de alți roboți de aspirare premium. Nu cu mult dar în bătălia specificațiilor tehnice câțiva decibeli suplimentari pot părea un dezavantaj. Ce-i drept zgomotul se intensifică în mod special în zonele în care detectează murdărie profundă, iar motorul se ambalează la putere maximă. Recomandarea noastră este însă să mizați pe ceea ce contează: lipsa prafului, părului de animale, covoare și podele curate.

Eficiență în curățenie și igienizare

Puterea de aspirație cât și rezultatul final după un ciclu de curățenie este comparabilă cu cea a aspiratoarelor puternice fără fir Dyson, acesta fiind o ambiție încă din faza de design. Aspiră particule de praf din fiecare colț, chiar și în cele mai strâmte locuri. Dyson spune că Vis Nav are un „procesor de ultra performant” care „gândește și se adaptează” la datele pe care le colectează de la 26 de senzori pentru a evita obstacolele, a detecta praful și a găsi pereți. Ca și minus, deși evită cu succes obstacolele, scanează inteligent în procesul de mapare a suprafeței de curățat, nu beneficiază de inteligență artificială în proces.

Unde excelează însă aspiratorul robot Dyson 360 Vis Nav? La filtrarea prafului, alergenilor și murdăriei. Ei bine, nu filtrează 95%, sau 97% sau 99%, ci filtrul HEPA al acestui robot captează până la 99,99% din particulele de praf de până la 0,1 microni. Întreaga mașină este un sistem de filtrare HEPA complet sigilat pentru a păstra praful în interior. Particulele din gazul de eșapament al unui motor bazat pe motorină sunt securizate de acest aspirator de lux.

Perii Aspirator Robot Dyson 360 Vis Nav

Peria de curățare triplă este încă un atu al acestui aspirator, de altfel periile care fac jumătate din treabă sunt un standard de calitate de câteva decade ale aspiratoarelor Dyson. Spre deosebire de periile altor aspiratoare robot, Dyson a rezolvat problema generică a împrăștierii murdăriei. Astfel, conducta laterală extensibilă redirecționează automat aspirația, suficient de puternică pentru a capta praful și murdăria din toate colțurile. Dyson aspiră murdăria, nu o împrăștie înspre lateral.

Manevrare și utilizare

Golirea manuală a recipientului este incredibil de ușoară, iar recipientul imens de 500ml pentru această categorie de aspiratoare, nu vă va pune în situația să îl goliți foarte des. Și asta contează, întrucât spre deosebire de alte modele mai inteligente, aspiratorul robot Dyson 360 Vis Nav, nu permite golire automată, tot procesul fiind manual. Chiar și așa, țineți recipientul deasupra coșului de gunoi, apăsați un buton și … atât. Fără bătaie de cap și fără mizerie.

Golirea aspiratorului Dyson 360 Vis Nav

Ceea ce este cu adevărat impresionant, totuși, este scanarea, maparea și auto-manevrarea. Dyson 360 Vis Nav trece lin și sigur de la lemn și parchet la gresie și la toate texturile de covoare, fără nicio problemă. Alunecă perfect în jurul picioarelor scaunelor, mobilei sau a picioarelor patului. Caracteristicile de navigare includ 26 de senzori și, după cum ați putea ghici din nume, vederea panoramică la 360 de grade. Printre senzori se numără un senzor de obstacol pe partea din față a robotului, care poate detecta obiecte pe care aspiratorul robotului trebuie să le evite și două perechi de senzori laterali. 360 Vis Nav este, de asemenea, echipat cu o lumină care se activează atunci când robotul aspiră în spații întunecate sau slab luminate. Lumina permite sistemului de navigație bazat pe cameră al aspiratorului să „vadă” în întuneric, ceea ce este deosebit de util atunci când vine vorba de spații greu de aspirat, cum ar fi zona de sub paturi.

Acest aspirator robot are niște roți destul de serioase (gândiți-vă la anvelopele pentru teren accidentat pe un ATV), ceea ce îl face excelent pentru a trece peste praguri înalte în timp ce se mișcă (app 2cm). Asta nu înseamnă că este un aspirator care să nu poată curăța pe sub paturi sau mobilă, ba dimpotrivă! Nivelul scăzut de înalțime permite robotului să curețe sub mobilier, în timp ce un inel de lumină LED îl ajută să navigheze în colțurile pereților și în condiții de iluminare scăzută.

Recenzie si Pret Aspirator Robot Dyson 360 Vis Nav

Vis Nav este controlat de aplicația mobilă MyDyson sau de ecranul LCD de pe dispozitiv. Funcționează cu Amazon Alexa și Google Home pentru control vocal și rutine.

All-in-one, aspiratorul robot Dyson Vis Nav este unul dintre cele mai performante aspiratoare ne-asistate din lume, cu îmbunătățiri remarcabile în ceea ce privește puterea de aspirare, versatilitatea utilizării, iar cele două minusuri (lipsa funcționalității de golire automată și decibelii suplimentari) nu ar trebui să fie un factor hotărâtor pentru cei ce își doresc o casă curată. Îl puteți cumpăra de la Dyson, dar îl găsiți și la Vexio.