Stilul industrial în designul interior este un stil distinct care împrumută elemente din spațiile industriale și le integrează în amenajarea locuințelor. Acest stil a evoluat din transformarea fostelor fabrici, ateliere sau spații comerciale în locuințe, adăugând o estetică brută și urbană. Stilul industrial favorizează un aspect deschis și transparent, cu puține bariere vizuale între diferitele zone ale casei. Stilul industrial oferă o alternativă modernă și îndrăzneață în designul interior, reflectând estetica urbană și funcționalitatea robustă. Prin integrarea elementelor industriale în amenajarea casei, acest stil aduce o notă de caracter și personalitate în spațiul locativ.

Stilul industrial reflectă o estetică urbană și modernă. Cei care aleg acest stil pot să împărtășească o dragoste pentru viața de oraș, influențele culturale și designul contemporan. Materialele necamuflate, expuse și elementele vintage sugerează o dragoste pentru lucrurile autentice și originale și o apreciere a istoriei.

Stilul industrial în designul de interior a câștigat o popularitate semnificativă în ultimele decenii și rămâne un trend puternic în industria designului. Stilul industrial este adesea folosit în amenajarea spațiilor comerciale, cum ar fi cafenelele, restaurantele sau birourile. Această expunere în spațiul public contribuie la creșterea popularității sale pentru cei care caută un design de interior cu un caracter distinct și o atmosferă modernă și urbană.

Substiluri ale designului industrial

Stilul industrial în designul interior este cunoscut și sub alte denumiri care reflectă caracteristicile și influențele sale. Aceste nume alternative sunt adesea utilizate pentru a descrie sau preciza anumite aspecte ale stilului industrial sau pentru a face referire la variante specifice ale acestuia.

Living minimalist in stil industrial
Living minimalist in stil industrial

Iată câteva denumiri alternative pentru stilul industrial:

 • Design Loft sau Loft Industrial: Această denumire reflectă asocierea stilului industrial cu spațiile lofturi, adică foste spații industriale sau comerciale transformate în locuințe. Acest termen evidențiază deschiderea spațiului, înălțimile mari ale tavanului și utilizarea materialelor industriale. Acest stil de regulă îl regăsim involuntar la camerele de sub acoperișul casei, cabane sau pensiuni rustice.
 • Urban Chic sau Chic Industrial: Acest termen sugerează o combinație între elementele brute și industriale și o notă de eleganță sau rafinament. Este utilizat pentru a descrie interioarele care aduc un echilibru între aspectul industrial și estetica elegantă.
 • Steampunk: Deși steampunk este în primul rând un subgen al science fiction-ului, în designul interior, acesta poate fi asociat cu elemente care amintesc de epoca industrială victoriană, având un caracter eclectic și tehnologic.
 • Rustic Industrial: Această denumire subliniază adăugarea elementelor rustice sau vintage la estetica industrială. Mobilierul și detaliile care par uzate sau vechi pot fi integrate pentru a crea un aspect rustic-industrial.
 • Vintage Industrial: Se referă la integrarea elementelor vintage sau retro în designul industrial, adăugând o notă de autenticitate și istorie în spațiul modern.
 • Contemporan Industrial: Această denumire evidențiază adaptarea stilului industrial la designul contemporan, incluzând elemente și tehnologii moderne pentru a îmbunătăți funcționalitatea și aspectul.
 • Minimalist Industrial: Aceasta descrie o abordare mai minimalistă a stilului industrial, punând accent pe simplitatea formelor, culorilor neutre și funcționalitatea esențială.
 • Eclectic Industrial: Termenul „eclectic” sugerează o amestecare de stiluri, iar în acest context, se referă la integrarea elementelor industriale într-un mod eclectic, combinând influențe diverse într-un singur decor.

Caracteristici Design Interior Industrial

 • Materiale necamuflate și expuse. Cărămida aparentă, betonul, metalul și lemnul neslefuit, sunt elemente cheie. În loc să ascundă structurile, stilul industrial le pune în valoare, dând o estetică neterminată, brută dar practică și cu u stil aparte. Elemente structurale, precum grinzile expuse sau conductele de ventilație, sunt adesea integrate în design pentru a păstra autenticitatea spațiului. Ce-i drept, acestea nu le vom regăsi într-o casă de locuit, fiind mai degrabă apanajul spaciilor comerciale și de birouri.
 • Tonuri și culori neutre. Culorile predominante sunt cele neutre și urbane, cum ar fi griul, negrul, alb, și tonuri de maro sau bej. Aceste culori oferă o bază sobră și industrială.
 • Accent pe funcționalitate și minimalism. Mobilierul în stil industrial este deseori simplu și functional, cu un aspect robust. Metalul, lemnul și alte materiale industriale sunt preferate pentru crearea pieselor de mobilier. Artă urbană sau accesorii industriale, precum bare de metal, scânduri de lemn reciclat, țevi expuse, adaugă detaliile necesare pentru a completa atmosfera industrială.
 • Luminile cu un design industrial, precum plafonierele tip lanterne sau lămpile de podea cu suport metalic expus, sunt adesea folosite pentru a accentua atmosfera brută a spațiului.
 • Spațiile cu înălțimi ridicate și deschideri mari sunt caracteristice, reflectând spațiile industriale originale. Aceste caracteristici adaugă o senzație de amplitudine și volum.
 • Obiecte vintage sau antichități, cum ar fi accesorii cu urme de uzură sau mobilier cu aspect reciclat, adaugă o notă de autenticitate și istorie în design.
 • Tesăturile cu texturi brute, naturale precum bumbacul, lâna, iuta sau pielea, sunt adăugate pentru a aduce căldură și confort în spațiul industrial.

Ce spune despre tine o locuință cu tipic industrial?

Stilul industrial în designul interior poate spune multe despre personalitatea și preferințele tale. Acest stil adaugă o notă distinctivă și urbană într-o locuință, iar alegerile făcute în amenajare dezvăluie anumite trăsături și valori ale proprietarului. Integrarea elementelor structurale precum grinzi expuse sau conducte de ventilație sugerează o apreciere pentru detaliile industriale și o dorință de a păstra caracterul autentic al spațiului.

Mobilierul simplu, robust și funcțional sugerează aprecierea pragmatismului și funcționalitatea în designul interior. Stilul industrial se concentrează adesea pe elementele esențiale și pe soluții practice. Adoptarea stilului industrial poate indica o dorință de a experimenta și a fi creativ în amenajarea spațiului locativ. Persoanele care adoptă acest stil pot fi deschiși la noi idei și la abordări inovatoare și neconvenționale în designul de interior. Alegerea unui design cu spațiu deschis indică o apreciere pentru fluxul liber al luminii și pentru atmosfera aerisită. Cei care implementează un stil industrial sugerează subliminal deschiderea lor mentală și inteligența.

Living amenajat în stil industrial

Adesea, stilul industrial poate merge mână în mână cu o conștientizare ecologică. Folosirea materialelor reciclate și a obiectelor vintage poate indică un angajament față de sustenabilitate. În general, stilul industrial într-o casă spune povestea unui proprietar care caută un echilibru între funcționalitate, estetică urbană și autenticitate istorică. Un design interior industrial este o alegere îndrăzneață care poate aduce o notă de originalitate și personalitate în spațiul locativ.

Unde găsești mobilă, decorațiuni și accesorii în stil industrial?

Este imposibil să faci o listă cu fiecare model de dulap, veioză, lampă, canapea, noptieră, cadru de pat, covor în stil industrial. Dar, știind acum cam care ar fi atributele acestui stil las subiectivismul tău să aleagă mobila, decorațiunile, textilele, corpurile de iluminat sau covorul care să definească estetica casei tale. Îți recomand să arunci o privire în oferta magazinelor Piatra Online., Mezoni, VidaXL, SomProduct, Bonami și chiar eMAG unde vei găsi tot ce ai nevoie pentru o amenajare reușită în stil industrial, indiferent de subgen (loft, steampunk, rustic, vintage șamd).

Sumar
Principii Stil Industrial în Designul de Interior
Denumire articol
Principii Stil Industrial în Designul de Interior
Descriere
Stilul industrial în designul interior este un stil distinct care împrumută elemente din spațiile industriale și le integrează în amenajarea locuințelor. Principii și magazine de unde poți cumpăra articole și accesorii de design interior în stil industrial.
Autor