Înainte de a cumpăra o mașină de spălat rufe cu uscător, este recomandat să vă acordați câteva minute în a identifica tipul și modelul potrivit pentru nevoile gospodăriei dvs. Aveți nevoie și de funcția de uscare sau considerați că cele 1400rpm sunt suficiente? Aveți suficient spațiu pentru a întinde rufele la uscat? Vă permiteți să plătiți o sumă modică suplimentară pentru a avea și opțiunea de uscare, în mod special în cazul păturilor, pilotelor, covorașelor sau a plăpumilor? O opțiune este achiziția unei mașini de spălat rufe cu uscător încorporat, mașina de spălare-uscare compactă.

Ce este o mașină de spălat rufe cu uscător?

O mașină de spălat rufe cu uscător este un tip de mașină de spălat rufe care include, pe lângă funcția de spălare, și o funcție de uscare a hainelor. Aceasta permite utilizatorului să spală și să usuce rufele într-un singur ciclu, fără a fi nevoie să le transfere într-un uscător sau să le atârne pentru a se usca. Aceasta poate fi o caracteristică utilă pentru cei care au nevoie să economisească spațiu sau timp. Unele mașini de spălat rufe cu uscător au un ciclu de uscare separat, în care aer cald este utilizat pentru a usca hainele, în timp ce altele au un ciclu combinat care include spălare și uscare într-un singur ciclu.

Mașinile automate de spălat rufe cu uscător au, ca și în cazul mașinilor clasice de spălat, programe de spălare și uscare diferite pentru diferite tipuri de țesături și gradul de murdărie, cum ar fi bumbac, lână, sintetice, delicat, etc. Unele mașini au, de asemenea, opțiuni suplimentare precum opțiunea de întindere sau de rufe ușor ude.

Iar cele mai bune mașini de spălat rufe cu uscător, sunt create având by design și opțiunea de călcare ușoară, astfel încât să vă ușureze munca și economisi timpul (și nervii) înainte de a purta hainele proaspăt spălate.

Merită un uscător de rufe separat – independent?

Un uscător de rufe separat poate fi o alegere bună pentru unii utilizatori, în funcție de nevoile și preferințele lor. Avantajele unui uscător de rufe separat includ:

  • Capacitate mai mare: un uscător separat poate avea o capacitate mai mare decât una incorporată într-o mașină de spălat, ceea ce poate fi util pentru familii mari sau pentru cei care spală rufe frecvent.
  • Posibilitatea de a usca rufe dintr-o mașină de spălat veche: dacă aveți o mașină de spălat veche, dar doriți să adăugați funcția de uscare, un uscător separat poate fi o soluție.
  • Flexibilitate în ceea ce privește programarea: un uscător separat poate fi programat în funcție de nevoile utilizatorului, inclusiv posibilitatea de a usca rufele în timp ce nu sunteți acasă.

Cu toate acestea, există și dezavantaje ale unui uscător de rufe separat (independent), precum:

  • costurile mai mari, probleme în montaj și racordare la apă,
  • spațiul mai mare ocupat, opțiunea de a fi montat deasupra mașinii de spălat fiind nu doar inestetică dar și costisitoare (cadrul metalic costă)
  • necesitatea de curățare suplimentară a unui nou electrocasnic, spre deosebire de mașinile de spălat cu uscător compacte.
  • Este important să luați în considerare aceste aspecte și să comparati avantajele și dezavantajele înainte de a decide dacă un uscător separat este potrivit pentru dumneavoastră. Dacă v-ați decis asupra unui uscător de rufe independent, vă recomandăm această selecție, deși prezentul articol este menit să vă prezinte avantajele și dezavantajele mașinilor de spălat compacte, cu uscător integrat.

Tipuri de mașini de spălat cu uscător încorporat

Există mai multe tipuri de mașini de spălat rufe cu uscător, dar cele mai comune sunt:

  • Mașini de spălat și uscat cu încărcare frontală, verticală și în unele cazuri laterală.
  • Mașini de spălat și uscat rufe de capacitate foarte mare (peste 14kg spălare și 9kg uscare).
  • Mașinile de spălat standard (adâncime 60cm), cele medii (adâncime 55cm) sau slim și de capacitate mai mică (<45cm)
  • Mașini de spălat și uscat rufe inteligente, ce permit controlul din telefon, download-ul de programe diverse de spălare sau cu tehnologii de economisire a apei, detergentului și consumului de electricitate prin identificarea țesăturii și greutății din cuvă. Acestea sunt de regulă mașini de spălat premium și au prețuri cu aproximativ 50% mai mari decât cele considerate normale din aceași categorie.

Toate aceste tipuri de mașini de spălat rufe cu uscător au caracteristici diferite și pot fi mai potrivite pentru anumite nevoi, spații sau preferințe, de aceea este bine să vă gândiți dacă merită să plătiți suplimentar pentru o funcționalitate pe care o veți folosi, de exemplu, doar o dată pe an.

Limitări / dezavantaje ale mașinilor de spălat rufe cu uscător

Mașinile de spălat rufe cu uscător au o capacitate mai mică decât mașinile obișnuite de spălat rufe, deoarece hainele trebuie să fie înghesuite în interiorul cilindrului pentru a permite circulația aerului cald.

Este important să verificați dacă mașina are un consum energetic eficient și dacă există posibilitatea să se ajusteze temperatura și durata ciclului de uscare.

Mașinile de spălat rufe cu uscător sunt mai scumpe decât mașinile obișnuite de spălat rufe standard, dar pot fi o alegere bună pentru cei care au nevoie de o soluție compactă pentru spălarea și uscarea rufelor.Mașinile de spălat cu uscător încorporat au devenit mai accesibile, diferența între un model din gamă medie sau premium fără uscător și unul ce permite această funcție, fiind de ordinul a câtorva sute de lei.

Mașinile de spălat rufe cu uscător sunt mai scumpe decât mașinile obișnuite de spălat rufe standard, dar pot fi o alegere bună pentru cei ce preferă să aibă opțiunea de uscare și să o folosească mai rar în cazul anumitor țesături mai pretențioase. În mod special în cazul celor ce consideră uscătoria din bloc inconfortabilă sau nu dispun de un balcon suficient de adânc sau aerisit pentru a permite întinderea rufelor la uscat. Este bine să evitați uscarea hainelor în casă, datorită umidității procesului de uscare „la liber”.

Consumul mașinii de spălat rufe cu uscător vs clasică

Cu siguranță v-ați întrebat dacă o mașină de spălat rufe cu uscător consumă mai mult decât o mașină de spălat rufe standard. Ei bine, da, având în vedere că trece prin două procese, mașina de spălat rufe cu uscător consumă mai multă energie decât o mașină de spălat rufe standard, deoarece are nevoie de mai multă energie pentru a usca hainele. Totuși, acest consum suplimentar poate fi compensat prin reducerea numărului de cicluri de uscare în uscătorul de rufe. De asemenea, alegerea unui model cu un grad mai mare de eficiență energetică poate ajuta la reducerea consumului de energie. Și aveți de fiecare dată opțiunea de a nu starta ciclul de uscare, în mod special vara când hainele se usucă în câteva ore.

Mașini compacte de spălat rufe cu uscător – Recomandări

Nu există o mașină de spălat cu uscător recomandată pentru toată lumea, nevoile sunt specifice, nevoile sunt multiple iar mixul de cerințe chiar mai divers. Înainte de a vă cumpăra o mașină de spălat cu uscător, este bine să categorisiți nevoia dvs. după următoarele caracteristici principale:

Recomandări mașini de spălat cu uscător – după marcă

Evident că un Samsung sau Hotpoint sunt mașini de spălat de calitate și fiabilitate crescută peste Candy, Beko, Heinner, Tesla sau Arctic. În plus, multă lume este fidelă mărcii, fiind dispusă să plătească câteva zeci sau sute de lei în plus dar frigiderul să se asorteze cu mașina de spalat rufe, vase sau cu cuptorul cu microunde. Mărcile recomandate de noi sunt:

  • LG și Whirlpool, (pentru varietate și inovație, prețuri ceva mai mari decât mașinile de spălat Samsung însă le găsiți și în variante de capacitate mai mare),
  • Samsung (best buy-uri, cu prețuri între 2000 și 3000 de lei),
  • Bosch (pentru fiabilitate în timp, dar și cu 30% mai scumpe).
  • Nu recomandăm mărcile Candy, Heinner, Tesla – acestea sunt mașini de spălat ieftine nu doar la preț ci și la calitate. Merită luate în calcul doar dacă nu le veți utiliza intensiv. Pe de altă parte, evitați pe cât posibil să cumpărați de la Altex.

Recomandări mașini de spălat cu uscător după capacitate

  • Pentru familiile cu 3 membrii, recomandăm mașinile de spălat rufe cu uscător cu capacitate de spălare între 5 și 7kg, și de uscare între 4-6 kg. O selecție aici.
  • Pentru familiile de 4 și mai mulți membrii, reomandăm mașinile de spălat rufe cu capacitate peste 8kg, și uscare de minim 6 kg. O selecție aici.
  • Merită menționat atunci când alegeți capacitatea unei mașini de spălat cu uscător, că ar trebui să luați în calcul că nu o veți umple la refuz, având în vedere că trebuie să sortați rufele albe, de cele negre, de cele colorate, precum și în funcție de țesătură: lenjeria intimă ce se spală la 60 de grade minim, față de tricouri și pulovere ce ar intra la 30 de grade, față de cearceafurile și lenjeriile de pat din bumbac de calitate șau prosoapele ce ar trebui spălate la 90 de grade. Mai specific, ca și sfat, nu vă „îndreptați dacă nu aveți nevoie, către modelele de mașini de spălare cu uscător de capacitate foarte mare, sunt scumpe atât la achiziție cât și la utilizare.

Modele recomandate de mașini de spălat cu uscător

Dacă ar fi să facem un Top 5 al mașinilor de spălat cu uscător recomandate, luând în calcul marca, opțiunile, capacitatea, consumul de energie și bineînțeles prețul decent (categorie medie), acesta ar arăta așa:

  • Masina de spalat rufe cu uscator LG F4DV710S1E, Spalare 10.5 kg, Uscare 7 kg. O mașină de spălat de capacitate mare, marcă cu reputație, fiabilă și cu cele mai noi tehnologii de economisire a energiei fără să împieteze cu ceva calitatea ciclului de spălare sau de uscare. Are funcționalități foarte utile, spălare în doar 39 de minute, duzele de spălare sunt ingentios amplasate pentru spălarea totală chiar și atunci când mașina este plină de haine. Este o mașină de spălat dotată cu funcționalitatea ThinQ ce permite downloadarea mai multor tipuri de programe de spălat și uscat. O găsiți la evoMAG, Flanco și eMAG, de unde puteți beneficia de preluarea gratuită a mașinii de spălat vechi și primirii unui voucher Rabla pentru electrocasnice de 150 de lei.
  • Masina de spalat rufe cu uscator Hotpoint Natis NDD9636BDAEE, 9 kg spalare, 6 kg uscare, 1400 RPM, Clasa A, Motor Inverter. Hotpoint este o marcă de electrocasnice de categorie premium, și totuși această mașină de spălat are un preț foarte bun pentru ceea ce oferă: garanție 10 ani pentru motor, pre-amestecarea apei cu detergentul pentru o spălare cu 40% mai eficientă, curățare cu abur pentru igienizare, eliminarea bacteriilor și spălare în profunzime. Pentru economisirea energiei și a timpul dvs, aveți la dispoziție programul de 30 de minute dar și Ciclul Steam Refresh de reîmprospătare fără detergent. Steam Refresh este ciclul ideal pentru a improspata articolele vestimentare, evitand spalarea inutila (economisind timp, energie si apa). In doar 20 de minute si folosind mai putin de 2 pahare de apa, fara detergent sau aditivi, poti improspata articolele vestimentare, relaxa fibrele tesaturii, reduce numarul de cute, elimina mirosurile neplacute. O găsiți la eMAG.ro & Flanco și, în urma reducerii de preț, se integrează în clasa de mașini de spălat cu uscător de buget mediu.
  • Masina de spalat rufe cu uscator Whirlpool FreshCare+ FFWDB864349BVEE, 8 kg spalare, 6 kg uscare, 1400 RPM, Clasa B, Tehnologia al 6-lea Simt, FreshCare+, Motor Inverter, Display Digital. Pentru rufe delicate, tehnologia AL 6-LEA SIMŢ inovativă, a uscătorului de rufe Whirlpool, asigură fluxuri de aer cald care usucă rufele cu grijă deosebită, iar opțiunea Dry Only permite uscarea rufelor spălate în prealabil manual.
  • Mașinile de spălat cu uscător Samsung, pentru fiabilitate, prețuri mai mici decât ai competitorilor și gamei variate de capacitate de spălare și uscare. Le găsiți la flanco, evoMAG și eMAG.
  • Dacă bugetul vă permite și doriți o mașină de calitate superioară și de mare capacitate, atunci aveți opțiunea Masina de spalat cu uscator Samsung WD12TP34DSX/S7, Spalare 12 kg, Uscare 8 kg. Ca și produs de nișă, cu o capacitate foarte mare de spălare și uscare 14kg/9kg, menționăm și Masina de spalat rufe cu uscator Candy Rapido ROW41494DWMCE-S, o puteți cumpăra de la badabum și emag.ro.