Cum calculezi capacitatea necesara de racire / incalzire a unui aparat de aer condiționat? Trebuie sa sti ca aceasta depinde de suprafața camerei și de alte factori precum orientarea geografică, numărul de persoane din cameră, izolarea termică a camerei, dimensiunea si orientarea ferestrelor, electronicele din camera, precum și de alte condiții specifice. Iar necesarul de capacitate se calculeaza in BTU.

Ce este BTU?

BTU (British Thermal Unit) este o unitate de măsură a energiei termice utilizată pentru a calcula capacitatea de răcire sau de încălzire a unui aparat de aer condiționat. Mai precis, un BTU reprezintă cantitatea de energie termică necesară pentru a crește temperatura unui pound de apă (0,54 l) cu 1 grad Fahrenheit.

Capacitatea de răcire sau de încălzire a unui aparat de aer condiționat se măsoară în BTU/h (British Thermal Units pe oră) și arată cât de multă energie termică poate fi eliminată sau adăugată într-o oră. Cu cât este mai mare capacitatea de răcire/încălzire a unui aparat de aer condiționat, cu atât poate răci sau încălzi o cameră mai rapid și mai eficient.

Cum si ce masori pentru capacitatea necesara a aparatului AC?

Pasul 1: Suprafata Camerei. Luați măsurătorile podelei fiecărei camere pe care vă așteptați să le răciți cu aparatul de aer condiționat. Înălțimea nu contează prea mult deoarece aerul cald se ridica inspre tavan, iar aerul rece se mentine in zona de habitat. Înmulțiți lățimea cu lungimea pentru a afla suprafata (aria), iar apoi inmultiti suprafata cu 337 BTU / mp. Notati aceasta cifra.

Pasul 2: Suprafata si amplasamentul ferestrelor. Măsurați fiecare dintre ferestrele din partea de sud ale camerei și calculați suprafata fiecareia (lățimea ori înălțimea). Adăugați metrul pătrat și înmulțiți-l cu 871 BTU. Faceți același lucru pentru ferestrele orientate spre nord și înmulțiți suprafața pătrată cu 166. Rationamentul este acela ca ferestrele cu deschidere spre sud permit unei cantitati mai mari de caldura sa intre in camere, deci si nevoia de capacitate de racire mai mare. Adăugați aceste două cifre la numarul de la pasul 1 .

Pasul 3: Nr. de persoane din camera. Pentru fiecare persoana care locuieste in respectiva camera, adaugati 400 BTU la calculul de mai sus.

Pasul 4: Nr. de becuri din camera. Pentru fiecare Watt al fiecarui bec din camera, adaugi 4.25 BTU. Ai 5 becuri de 20 de W, atunci vei avea nevoie de inca 425 BTU de adaugat la totalul pasilor 1-3. Fiecare bec in functionare degaja caldura.

Pasul 5: Alte electronice / electrocasnice. Pentru fiecare Watt al fiecarui electronic, electrocasnic care functioneaza in timpul in care doriti sa raciti incaperea, va trebui sa adaugati la totalul pasilor 1-4, aproximativ 3.15 BTU. Aveti un televizor si un laptop ce impreuna consuma 200W? Ei bine, mai adaugati 630BTU la calcul.

Calcul simplificat alegere aparat de aer conditionat

Ca si principiu general si pentru simplitate de calcul in alegerea aparatului de aer conditionat care sa faca fata caldurii, va puteti raporta la tabelul de mai jos, cu mentiunea ca peste 55mp si in functie de forma spatiului, este recomandat sa va ganditi si la o solutie de a atinge capacitatea necesara prin instalarea a doua aparate (2 x 15.000 BTU).

Suprafata CamereiCapacitate NecesaraModele & Pret
15 – 18 m29000 BTUOferta
20 – 25 m212 000 BTUOferta
30 – 35 m218 000 BTUOferta
40 – 45 m224 000 BTUOferta
55 – 60 m230 000 BTUOferta