Ce informații și specificații tehnice primează atunci când îți dorești să cumperi un frigider? Prețul, marca, mărimea, designul și ergonomia sau poate consumul electric? Încercăm să sintetizăm mai departe, câteva informații ce ar trebui să le aveți în vedere atunci când comparați câteva modele de frigidere din sutele de modele existente pe piață.

Vă recomandăm să studiați ofertele magazinelor de electrocasnice ce au în ofertă o gamă variată de frigidere și combine frigorifice și care au demonstrat de-a lungul timpului că practică unele dintre cele mai mici marje, respectiv au lunar diverse promoții la unele tipuri sau mărci de electrocasnice, în cazul nostru frigidere: evoMAG.robadabum.ro, flanco, emag.ro, cel.ro si marketonline.ro.

 

Capacitatea frigiderului

 

Tentaţia multora este de a cumpăra un frigider cât mai mare, lucru nu tocmai inspirat atât ca cost de achiziţie, cât şi ca cost pe toată durata exploatării acestuia, fără a mai aminti de spaţiul ocupat în locuinţă. Un frigider funcţionează cu atât mai bine şi mai economic, cu cât se află mai puţin aer în interior, deci cu cât este mai plin. Din acest punct de vedere mărimea ideală este cea care în condiţii normale de utilizare este aproape plin, rămânând un raft gol pentru eventuale situaţii neprevăzute. Un aparat mai mare de atât înseamnă un preţ mai mare plătit la cumpărare şi o factură lunară de curent semnificativ mai mare, deci risipă din toate punctele de vedere.

Un alt motiv pentru evitarea cumpărării unui frigider mai mare decât ne este în mod real necesar este de natură psihologică. Cercetătorii au arătat că indiferent cât de mare este frigiderul, oamenii au tendinţa instinctivă de a-l umple. Produsele refrigerate neavând un termen de valabilitate prea lung, mari cantităţi de mâncare vor ajunge la gunoi, stricându-se în frigider. Astfel un frigider prea mare în loc să scadă cheltuielile cu hrana, nu va face decât să le urce şi mai mult.

 

Dimensiunile frigiderului

 

Având în vedere bogăţia de modele de pe piaţă, cred că putem găsi relativ uşor un aparat potrivit nevoilor şi posibilităţilor personale. Pentru a evita surprize deloc plăcute, este important ca înainte de a pleca la cumpărarea unui frigider, să măsurăm spaţiul disponibil în locul unde intenţionăm amplasarea acestuia. Trebuie avut în vedere şi faptul că, pentru a asigura ventilarea optimă în vederea eliminării căldurii, va trebui lăsat un spaţiu liber în spatele frigiderului şi în laterale.

De asemenea trebuie ţinut cont dimensiunile uşii în poziţia deschisă şi de faptul că va trebui să rămână loc să ne putem mişca comod pe lângă uşa deschisă. Din acest punct de vedere sunt în avantaj modelele dotate cu două uşi, acestea ocupând un spaţiu semnificativ mai mic în poziţia deschis decât cele cu o singură uşă. Dacă aţi ales un model cu o uşă mare, atenţie la direcţia în care se deschide aceasta. La modelele cu uşi reversibile sensul deschiderii se poate oricând modifica, dar la cele fără această facilitate constructivă este important să ne asigurăm de la început că se potrivesc în spaţiul disponibil.

 

Compartimentarea frigiderului

 

După mărime, cel mai important lucru la un frigider sunt posibilităţile de compartimentare interioară. Situaţia ideală este când poziţia rafturilor poate fi ajustată după nevoi în trepte de maximum câţiva centimetri. Dacă rafturile au poziţie fixă, trebuie să fim atenţi la distanţa dintre ele. Se întâmplă frecvent ca această distanţă să fie cu câţiva milimetri mai mică decât înălţimea standard a borcanelor din comerţ, lucru extrem de neplăcut deoarece scoaterea raftului de deasupra creează prea mult spaţiu, o risipă inutilă. Dacă frigiderul este dotat cu cutii de plastic, acestea trebuie să fie uşor de scos. Compartimentarea este la fel de importantă şi când este vorba despre uşa frigiderului. Poziţia suporturilor de pe uşă trebuie să fie ajustabilă pe înălţime, iar lăţimea acestora trebuie să fie suficientă pentru a încăpea sticlele de suc de 2 litri.

Compartimentarea frigiderului cu ajutorul rafturilor elevatoare. Raftul elevator este o dotare întâlnită la unele frigidere din vârful de gamă. Rafturile elevatoare au un mecanism care permite deplasarea lor pe verticală fără a le scoate din frigider şi mai ales fără a le goli de produse.

 

Dezgheţarea frigiderului

 

Sunt trei variante de dezgheţare a frigiderelor, fiecare cu avantaje şi dezavantaje proprii. În cazul combinelor frigorifice se pot întâlni şi diverse combinaţii ale lor.

  • Dezgheţare manuală. Cândva era singura posibilitate de eliminare a umezelii acumulate în interior, astăzi se întâlneşte numai la modelele cele mai ieftine. Este o operaţiune destul de incomodă, care trebuie repetată cu regularitate. Dacă se întârzie prea mult cu dezgheţarea frigiderului, scad performanţele acestuia şi creşte semnificativ consumul de curent.
  • Dezgheţare automată. Frigiderele cu dezgheţare automată sunt astfel construite încât apa rezultată în urma dezgheţării să se adune într-un locaş special în partea de jos, de unde se scurge în afara frigiderului, într-o tăviţă aflată deasupra compresorului. De aici se va evapora, ajutată fiind şi se căldura degajată de compresor în timpul funcţionării.
  • Fără gheaţă (no frost sau full no frost). La acest sistem formarea gheţii în interiorul frigiderului nici nu mai este posibilă, răcirea fiind efectuată prin ventilarea interiorului cu curenţi de aer rece. Variantele mai scumpe folosesc coloane de aer multiple, lucru trecut în materialele de marketing sub diverse denumiri, în funcţie de marcă (MultiFlow, Multi AirFlow, Multi-Net etc.) În frigiderele ventilate produsele neambalate se deshidratează puţin mai repede decât în altele. De asemenea aceste frigidere sunt uşor mai zgomotoase decât celelalte variante, dar diferenţa este mică, greu sesizabilă.

 

Sertare cu temperatură ajustabilă

 

Unele frigidere mai sofisticate au sertare în care temperatura poate fi reglată separat de cea din restul spaţiului. De exemplu se poate seta o temperatură mai scăzută în sertarul cu produse din carne şi peşte.

 

Clasa climatică a frigiderelor

 

Aparatele frigorifice sunt proiectate pentru a funcţiona între anumite intervale de temperatură, în funcţie de zona geografică căruia îi sunt destinate. Este un aspect de avut în vedere la achiziţionarea unui aparat şi mai ales la alegerea locului de amplasare a acestuia în locuinţă, fiind preferabil evitarea încăperilor calde, cum ar fi de exemplu bucătăria.

  • SN de la +10°C până la +32°C
  • N de la +16°C până la +32°C
  • ST de la +18°C până la +38°C
  • T de la +18°C până la +43°C

 

Afişajul electronic, comenzile digitale

 

Ecranele touchscreen şi meniurile complexe îşi fac loc în tot mai multe electrocasnice moderne, frigiderele nefiind excepţie. Pot fi utile dacă afişează informaţii utile, ca de exemplu temperatura interioară, şi dacă existenţa lor este însoţită de posibilitatea setării unor moduri de funcţionare adaptate unor situaţii particulare, cum ar fi de exemplu plecare în concediu. Dacă frigiderul pe care îl cumpărăm va fi destinat unor persoane în vârstă, mai puţin familiarizate cu tehnologiile moderne, ar fi preferabil să alegem un model cu comenzi clasice.

 

Interior antibacterian

 

Temperaturile din frigider sunt suficient de scăzute pentru a împiedica activitatea microbilor, dar nu şi pe cea a bacteriilor, ciupercilor şi mucegaiurilor, care sunt active până la -19°C. De aceea frigiderele cu interiorul antibacterial, de obicei cu ioni de argint, sunt o variantă demnă de a fi luată în considerare. Unele aparate din categoria celor fără gheaţă (no frost) sunt dotate cu un filtru antibacterial pe bază de argint (şi) pe partea de ventilaţie.

 

Exterior din oţel inoxidabil anti amprente

 

Combinele frigorifice cu carcasa de oţel inoxidabil sunt imune la coroziune şi au un aspect deosebit de elegant, dar trebuie să fim atenţi la alegerea unuia ca suprafaţa exterioară să aibă proprietăţi anti amprente, altfel se compromite toată frumuseţea şi eleganţa specifică. În funcţie de preferinţe aparatele din inox sunt disponibile cu finisaj mat sau lucios, în diverse culori de la gri deschis, roșu, portocaliu sau negru.

 

Distribuitorul de apă şi gheaţă

 

Această funcţie este prezentă în majoritatea frigiderelor side-by-side şi devine tot mai răspândită şi la alte categorii constructive de combine frigorifice, fiind căutată de public. Din păcate însă este însoţită şi de două dezavantaje: prezenţa ei reduce spaţiul interior disponibil şi, cel mai important, aparatele dotare cu distribuitor de apă şi gheaţă se defectează semnificativ mai des decât cele fără. Din aceste motive merită luată în considerare alegerea unei combine frigorifice simple şi folosirea unui aparat independent pentru obţinerea apei reci/calde şi eventual a gheţii, mai ales că aparatele destinate acestor funcţii permit alimentarea cu apă plată sau apă de izvor, în timp ce frigiderul cu distribuitor încorporat trebuie legat la reţeaua casnică de apă, pentru a avea presiunea necesară funcţionării. Pe unele frigidere distribuitorul include şi un filtru pentru reducerea impurităţilor din apa de la reţea. Acest este mai puţin important, pe ţeava de alimentare cu apă a frigiderului putându-se monta orice filtru din comerţ şi având astfel posibilitatea schimbării mai simple şi mai ieftine a elementului filtrant.

 

Spaţiul pentru vin

 

Iubitorii de vinuri au posibilitatea de a alege un frigider dotat cu un raft sau un locaş special pentru păstrarea în condiţii optime a sticlelor cu această băutură nobilă. Pentru cantităţi mai mari de câteva sticle se poate achiziţiona o vitrină de vinuri separată, sau una încorporată într-o combină frigorifică. Ultima variantă este un compromis, oferind avantajul economisirii de spaţiu dar cu costul reducerii capacităţii frigiderului sau a congelatorului.

Exemplu: Liebherr SBSes 7165 PremiumPlus Vinidor BioFresh NoFrost. Este o combina frigorifică foarte scumpă, dar preţul este perfect justificat de calitatea germană şi dotările sale. Să nu uităm că Liebherr este în domeniul electrocasnicelor echivalentul Rolls Royce din domeniul automobilelor, oferind calitate fără compromisuri. Poate fi achiţionat de la badabum.ro, flanco si emag.ro.

 

Un Frigider Multimedia?

 

Tot mai mulţi producători lansează modele scumpe de combine frigorifice dotate cu televizor, conexiune la internet, ramă fotografică, player multimedia şi alte accesorii audio-video. Acestea sunt vârfuri tehnologice, produse în serie limitată și sunt destinate celor mai pretențioși clienți, pe bază de comandă. Comparația cu achiziția separată a unor modele de frigidere clasice, însă la care puteți adăuga dvs. într-un mod ingenios și tehnica multimedia, este mult, mult mai ieftină. O alta soluție vine de la LG, prin televizorul flexibil și extrem de subțire, pe care îl poți atașa pe un frigider. Televizorul, deși funcționabil, este deocamdata este la stadiul de concept, adica nu se stie inca daca si cand vom avea un astfel de produs pe piata.

 

Discount la Aparate Frigorifice, aici

 

Frigidere Ieftine

 

Nu putem afirma că există un magazin ce se detașează față de celelalte prin siguranța prețurilor mici la toate modelele de frigidere și combine frigorifice. Unele au oferte la side by side-uri, altele excelează prin marje mai mici de profit la modelele de frigidere mai scumpe, altele s-au axat pe branduri mai puțin exclusiviste și pe modele din capăt-ul liniei tehnologice, însă la prețuri reduse. Nu putem nici afirma că există vreun magazin ce are în acest moment cele mai mici prețuri de pe piață la frigidere, însă vă recomandăm să studiați ofertele magazinelor de electrocasnice ce au în ofertă o gamă variată de frigidere și combine frigorifice și care au demonstrat de-a lungul timpului că practică unele dintre cele mai mici marje, respectiv au lunar diverse promoții la unele tipuri sau mărci de electrocasnice, în cazul nostru frigidere: evoMAG.robadabum.ro, flanco, emag.ro, cel.ro si marketonline.ro.