Prin înțelegerea caracteristicilor diferitelor tipuri de saltele din spumă cu memorie putem evita problema căldurii și vom știi cu exactitate către ce tip de saltea să ne orientăm pentru a ne simți confortabil. Deși mulți oameni beneficiază de un somn excelent pe saltelele din spumă cu memorie, este posibil să fi auzit despre problemele acestora și căldură. Ideea unui pat cald poate părea neatrăgătoare, dar oare este într-adevăr această stigmatizare fondată pe fapte reale?

Temperatura este un factor care influențează cât de bine doarme o persoană. Temperaturile cuprinse între 15-20 grade Celsius s-au dovedit a fi ideale în obținerea celui mai bun somn pentru majoritatea oamenilor. Acest lucru este realizat deoarece, la aceste temperaturi, organismul este capabil să se relaxeze și nu trebuie să lucreze la fel de mult pentru funcțiile sale proprii. Cei mai mulți oameni tremură la temperaturi mai mici ca acestea, și pot transpira atunci când este mai cald. Oamenii de știință, în general, sunt de acord cu ideea că o temperatură ambientală ușor răcoroasă are ca rezultat un somn mai bun, și pentru mulți, menținerea răcorii este importantă pentru confortul lor. În acest articol, vom analiza împreună saltelele din spumă cu memorie și căldura, pentru a vedea dacă există veridicitate în aceste presupuneri.

Statistici privind spuma cu memorie și căldura

Aproximativ 8% din deținătorii saltelelor din spumă cu memorie se plâng de problemele cu căldura. Pentru a pune acest lucru în perspectivă, aproximativ 4% din deținătorii de saltele cu arcuri se plâng de căldură și aproximativ 7% din deținătorii de saltele din latex au aceeași problemă cu căldura.

Potrivit statisticilor, este oarecum mai probabil ca deținătorii saltelelor din spumă cu memorie să se plângă de căldură, cu toate acestea, procentul total rămâne destul de scăzut, aproximativ 1 din 13 persoane au această problemă. Deci, de unde marele mit despre despre spuma cu memorie și căldură? Ei bine, atunci când suntem supărați sau deranjați de ceva, acest lucru tinde să iasă mai mult în evidență decât când suntem mulțumiți, iar de aici la comentarii și reclamă negativă este doar un pas. Oamenii care au avut o experiență neplăcută sunt mult mai probabili în a lăsa un comentariu decât cei care au avut o experiență plăcută sau medie. Pentru o minoritate de oameni, căldura poate fi o problemă atunci când vine vorba de confort.

Saltele de pat cu zone de confort

Tipurile de spumă cu memorie

În ultimii ani, producătorii au lucrat pentru a spulbera mitul spumei cu memorie și căldură. Saltelele disponibile în prezent au fost confecționate folosindu-se una din cele trei tehnologii de obținere a spumei cu memorie, care descriu în primul rând ceea ce conține materialul. Spuma cu memorie tradițională este cea de tip vâsco-elastică, în timp ce alternativele cu gel și cele pe bază de plante sunt opțiunile noi, menite să îmbunătățească aspectele specifice produsului. Poți afla mai multe despre diferențele tipurilor de spuma cu memorie și modul în care acestea influențează senzația de căldură în rândurile de mai jos.

Spuma cu memorie vâsco-elastică (tradițională) memory-foam

Acesta este produsul original dezvoltat de NASA, folosindu-se produse chimice pe bază de petrol. La momentul acela, a fost un pas uriaș față de tipurile de spumă poli disponibile în acea perioadă, oferind o serie de avantaje de neegalat de celelalte materiale, cum ar fi confortul și izolarea.

De obicei, acest material are o structură etanșă, de celule dense. De asemenea, reacționează când este expus la căldură devenind mai moale și mai maleabil. Structura spumei și proprietățile sale de conturare pot menține căldura aproape de corp, ceea ce poate deveni uneori inconfortabil.

Spumă cu memorie – Gelgel topper

Spuma cu memorie-Gel a fost creată în ideea de a elimina problemele cauzate de căldură a tradiționalei spumă cu memorie. Acest material este o combinație de gel și spuma vâsco-elastică. În funcție de producător, gelul poate fi turnat în spumă, inclus în saltea sub forma unui strat pus pe sau sub stratul de spumă cu memorie, sau „infuzat” în picături în spuma de memorie.

Spuma cu memorie-Gel funcționează pe principiul căldurii ambientale. Gelul este pe bază de apă și ar trebui să absoarbă căldura corpului, mai apoi eliberând-o în spuma care-l înconjoară. Inițial, gelul va avea temperatura camerei, ceea ce va face ca acesta să se simtă rece la atingere. Ulterior, acesta va prelua temperatura corpului, iar senzația de răcoare se va pierde.

Spuma cu memorie BioGreen (pe bază de plante)

Apărută ca răspuns al preocupărilor legate de substanțele chimice și petroliere din produsele tradiționale poliuretanice, spuma cu memorie pe bază de plante este confecționată utilizându-se un procent mare de ingrediente derivate din plante. Acest material se poate face folosindu-se o formulă neutră de menținere a temperaturii, și structuri celulare de spumă cu memorie mai mari decât cele tradiționale, însă acest lucru variază în funcție de marca produsului.

Când vine vorba despre BioGreen, rezultatele oamenilor de știință arată promițător. Aceste rezultate vin de pe urma unui studiu de 2 ani, care a arătat că spuma cu memorie pe bază de plante se menține cu până la 25% mai rece pe timpul somnului, decât spuma tradițională deoarece crește fluxul de aer din saltea și disipă căldura de până la zece ori mai rapid decât alte tipuri de spumă. Acest lucru se datorează unei structuri cu celule deschise mult mai mare, care permite circulația aerului.

În concluzie, pentru a rămâne “cool” pe salteaua din spumă cu memorie, iti recomandam  saltea care sa aiba:

  • Spumă cu memorie cu structură de celule deschise
  • Spumă pe bază de plante
  • O densitate medie
  • Husă din material respirabil

În cazul în care preocupările tale legate de căldură te-au descurajat în achiziționarea unei saltele din spumă cu memorie, adevărul este că, probabil nu ai de ce să îți faci griji cu privire la asta. Cum doar un număr mic de deținători de saltele cu spumă s-au plâns de probleme cu căldura, sunt șanse mari ca nici tu să nu întâmpini o problemă. Când vine vorba de spuma cu memorie și căldură, cunoașterea tuturor informațiilor disponibile și ce anume să cauți poate face diferența în selectarea unei saltele potrivite pentru un somn mai bun.