Daca simti din ce in ce mai acut nevoia sa ai coltul tau de relaxare si liniste, nu este nevoie sa treci la budism si nici sa incepi sa devorezi cartile cu tehnici indiene de relaxare. Chiar acum poti incepe sa-ti creezi propria zona Zen, chiar in interiorul casei tale, prin cateva procedee simple. Nu este uşor să păstrezi o atmosfera Zen într-o casă, acest lucru implică mai mult decât stilul ales. Ai nevoie să stabileşti reguli prin care fiecare obiect are locul său bine stabilit, indiferent dacă scopul său este de a înfrumuseţa casa, de a creşte confortul sau amândouă motivele.

 

Sfatul Zen 1

Stresul vietii cotidiene poate fi cateodata destul de intens incat sa te faca sa simti ca ai pleca undeva departe in munti sau te-ai izola pe o insula pustie pentru o perioada nedeterminata. Insa nu ai intotdeauna posibilitatea sa faci asa ceva, asa ca poti transforma orice camera din casa intr-o zona Zen. Aceasta poate fi o camera de meditatie, livingul, un dormitor sau o gradina. Totul e sa alegi elementele potrivite care sa fie aranjate in schema ideala care sa-ti aduca relaxare.

Sfat Zen 1 Transforma orice camera din casa intr-o zona Zen

Sfat Zen 1 Transforma orice camera din casa intr-o zona Zen

 

Sfatul Zen 2

Un celebru decorator al caselor Zen a declarat: „Zen nu inseamna sa traiesti intr-o manastire. Inseamna sa sarbatoresti fiecare moment al vietii tale.”. Amenajeaza si redecoreaza casa astfel incat sa te simti bine.

 

Sfatul Zen 3

Un principiu Zen esential este lupta impotriva stagnarii. Unul dintre cele mai stresante obiceiuri ale noastre este sa strangem prea multe obiecte in jurul nostru si sa le depozitam in casa, iar astfel, mintea noastra nu va avea destul spatiu sa lucreze si nici sa se relaxeze. Cele mai vizate sunt bucatariile, baile si dressingurile.

 

Sfatul Zen 4

Multi fac greseala sa creada ca tot ce inghesuie dupa o usa inchisa nu-i va afecta, insa nu este deloc asa. Abia dupa ce reduci la jumatate lucrurile stranse in casa, energiile pozitive vor avea loc sa circule iar liber.

 

Sfatul Zen 5

Un alt designer de interior din New York recomanda simplitatea ca mod de amenajare a casei. Culorile aprinse sau vii pot distrage atentia si deranja vizual, de aceeea alegerea culorii potrivite pentru pereti este deosebit de importanta pentru o casa Zen.

Sfatul Zen 5 Simplitatea ca mod de amenajare

Sfatul Zen 5 Simplitatea ca mod de amenajare

 

Sfatul Zen 6

Cele mai linistitoare tonuri pentru pereti sunt verdele deschis, turcoaz deschis, culorile nisipului si bejurile, dar si o paleta neutra de culori derivate de la pamant. Interioarele japoneze folosesc deseori accente de lemn negru sau maron inchis, insa exista numeroase contraste care pot fi create astfel.

 

Sfatul Zen 7

Formele de arta de pe pereti trebuie reduse la imagini relaxante din natura sau secvente din viata de familie, in nuante pastel sau alb -negru.

 

Sfatul Zen 8

Transformă-ţi spaţiul într-o oază de relaxare eliminând obstacolele vizuale, folosind iluminarea potrivită şi alte trucuri.

 

Sfatul Zen 9

Păstrează ordinea in casa. Dezordinea creează un obstacol vizual. De fiecare dată când vezi un teanc de hârtii, bijuterii amestecate sau un teanc de rufe, o parte a minţii lucrează pentru a rezolva această dezordine. Dacă vrei să fii mai relaxat acasă, începe prin a-ţi forma un obicei din a păstra ordinea în casă în fiecare zi. Când vei avea în faţa ochilor doar ordine şi totul va fi la locul lui îţi va fi mai uşor să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut sau să te relaxezi.

 

Sfatul Zen 10

Elimină aglomeraţia din dulap şi organizează-te. Una este să păstrezi ordinea în casă şi alta este să elimini complet aglomeraţia de haine şi obiecte. Dar când vei reuşi să sortezi şi să organizezi fiecare şifonier, sertar şi bufet şi să păstrezi doar lucrurile de care ai nevoie şi pe cele care îţi plac – vei avea un mare motiv în plus să te simţi bine. Activităţile zilnice care îţi luau foarte mult timp sunt acum simple, iar lucrurile pe care până acum le găseai cu greu îţi sunt la îndemână.

 

Sfatul Zen 11

La nevoie ia-ţi un ajutor. Da-ţi seama dacă ai nevoie de ajutor de la un specialist şi în acest caz cel mai bine îl laşi pe acesta să îşi facă meseria. Poţi angaja o menajeră pentru curăţenie, un decorator care să te ajute să îţi descoperi stilul, un arhitect pentru reamenajare şi astfel poţi da casei tale aspectul şi confortul pe care ţi-l doreşti.

 

Sfatul Zen 12

Încorporează cele 5 elemente Zen. Nu te opri la plante în ghiveci – dacă vrei să aduci natura în casa ta asigură-te că ai toate cele 5 elemente naturale: apa (tablouri, o fântână, plante într-un bazin cu apă), pământul (pietre, plante), focul (lumânări, arome naturale, un şemineu), metalul (mobilă, unelte) şi lemnul (mobilă, plante). Adu cat mai multe plante in casa, dar nu-ti transforma casa intr-o sera. Bambusul este esential intr-o casa Zen. Ideale sunt si plantele cu frunze rotunde si placute la atingere. Elementele de apa sunt la fel de importante pentru camin, iar un acvariu este ideal. Principiul de baza este sa combini toate elementele: apa, aerul, pamantul si metalul, dar sa le pui in valoare prin foc, care pentru o casa Zen este reprezentat de lumina.

 

Sfatul Zen 13

Păstrează suprafatele de podea libere. Faptul că menţii podeaua liberă şi într-o stare de curăţenie te ajută să te concentrezi pe probleme curente. Dacă ai grămăjoare de lucruri care încep să se adune în diverse locuri din casă – poate că nu ai găsit un loc mai bun pentru ele – atunci forţează-te să le găseşti un loc; în felul acesta te asiguri că nu te mai împiedici de ele de fiecare dată.

 

Sfatul Zen 14

Mai puţine decoraţiuni, dar mai de impact. În loc să adaugi un număr semnificativ de decoraţiuni ieftine, fă-ţi un plan să reduci numărul acestora şi să le păstrezi doar pe cele care au o importanţă deosebită pentru tine. Câteva obiecte frumoase aşezate în locurile corespunzătoare pot aduce mai multă inspiraţie şi satisfacţie; reducerea numărului de decoraţiuni îţi va permite să le apreciezi mai mult pe cele pe care le-ai păstrat.

 

Sfatul Zen 15

Reglează-ţi lumina. Învaţă să apreciezi lumina naturală şi să o foloseşti cât mai mult. Chiar şi când lumina începe să scadă pe seară, ia în calcul să foloseşti lumânări în loc de lumină electrică. Şi pentru că tot suntem la capitolul lumină electrică: înlocuieşte-ţi întrerupătoarele cu potenţiometre variabile – diferenţa constă în atmosfera pe care o poţi crea cu acestea din urmă. Decorul simplu, armonia intre obiecte este secretul care face o casa sa fie o casa Zen. Intr-o casa Zen ai nevoie de stralucire, dar stralucirea nu inseamna lumina puternica, orbitoare. Unul dintre lucrurile cele mai importante este sa existe lumina acolo unde ai nevoie de ea. Lumina difuza este la fel de potrivita, dar si veiozele cu lumina care proiecteaza umbre pe pereti.

Sfat Zen 15 Lumineaza camera

Sfat Zen 15 Lumineaza camera

 

Sfatul Zen 16

Ai grijă la texturi. Ia întotdeauna în calcul toate cele 5 simţuri şi nu doar aspectul vizual. Materialele naturale au unele dintre cele mai bune texturi – iuta, pielea învechită, mătasea şi lemnul natural pot fi alegeri cu impact major in zona texturilor.

 

Sfatul Zen 17

Foloseşte arome naturale. Ai observat că în majoritatea dintre cele mai importante şi atrăgătoare magazine există şi o aromă deosebită? Sau cum prima dată când îţi umpli plămânii cu uleiurile aromatice de masaj te relaxezi şi te simţi bine? Aroma poate avea un efect surprinzător de puternic asupra stării de spirit. Creează-ţi şi în casă o atmosferă relaxantă, purificatoare, evitând mirosurile artificiale şi utilizând arome naturale precum cele din lumânările din ceară, uleiuri esenţiale, produse de curăţat naturale şi flori proaspete.

 

Sfatul Zen 18

Conştientizează zilnic unde te afli. La practicarea meditaţiei se foloseşte câteodată un clopot care are rolul de a te readuce cu atenţia în prezent. Fă-ţi o listă de lucruri pe care le faci de mai multe ori pe parcursul zilei şi alege unul pe care să îl foloseşti pe post de clopoţel. Poate fi orice, atât timp cât îl repeţi de suficiente ori de-a lungul zilei – de la aranjarea perdelei şi spălatul mâinilor până la umplerea unui pahar cu apă sau verificarea emailului. De câte ori faci acest lucru opreşte-te o clipă, respiră şi fii conştient de momentul respectiv.

 

Sfatul Zen 19

Alege culorile pamantului. “Zen nu inseamna sa traiesti intr-o manastire. Inseamna sa sarbatoresti fiecare moment al vietii tale“, spune un dicton care da esenta acestei filozofii de viata. Culorile pamantului asta inseamna – armonie. Culorile pamantului sunt toate nuantele de maro si verde. Adauga galben si auriu. Cele mai linistitoare tonuri pentru pereti sunt verdele deschis, turcoaz deschis, culorile nisipului si bejurile, dar si o paleta neutra de culori derivate de la pamant. Adauga accente de lemn negru sau maro inchis si foloseste contraste.

Sfat Zen 19 Alege culori de pamant

Sfat Zen 19 Alege culori de pamant

 

Sfatul Zen 20

Alege materiale naturale. Materialele naturale sunt cele care vin direct din natura. Acestea sunt: lemn, in, bumbac, lana.

 

Sfatul Zen 21

Cat mai putina mobila. Avem obiceiul sa adunam mobile si obiecte, deseori inutile. O casa Zen este o casa aerisita, cu mobila putina care sa fie perfect utila, cu sertare si dulapuri ordonate, dar niciodata inghesuite. “Intr-un loc inghesuit nu exista miscare, iar acolo unde nu exista miscare nu exista viata“.

Sfat Zen 21 Cat mai putina mobila

Sfat Zen 21 Cat mai putina mobila

 

Sfatul Zen 22

Pastreaza curatenia si tine aerul proaspat cu arome naturale. In felul acesta vei definitiva o casa Zen.