Stilul de viata impus de filozofia Zen iti poate transforma locuinta intr-un spatiu al relaxarii si pacii interioare. Zen presupune adaptarea conditiilor in care traiesti la nivelul de confort si liniste necesar pentru a privi viata cu seninatate. Iata mai jos cateva sfaturi eficiente pentru transformarea locuintei tale intr-o casa Zen!

 

Sfatul Zen 1. Ascunde electronicele!

Printre cele mai stresante obiecte electronice si electrocasnice din casa ta se numara laptopul, televizorul, cuptorul cu microunde, ba chiar si ceasurile electronice cu alarma. Nimeni nu iti cere sa arunci produsele civilizatiei la gunoi. In schimb, le poti masca intr-un mod ingenios. Vei reduce astfel si nivelul de radiatii electromagnetice la care te expui. Atentie, nu folosi aparatele electrocasnice si electronice cu o ora inainte de a te baga in pat. Parerea noastra este ca iti vor strica somnul.

Sfatul Zen 1. Ascunde electronicele!

Sfatul Zen 1. Ascunde electronicele!

 

Sfatul Zen 2. Acopera podeaua cu un covor.

Starea ta de echilibru si seninatate se va duce pe Apa Sambetei in momentul in care vei cobori din pat pe o podea rece. Acopera-ti parchetul laminat cu presuri, cu un covor sau cu carpete moi si calduroase. Iuta este o idee foarte buna!

Sfatul Zen 2. Acopera podeaua cu un covor

Sfatul Zen 2. Acopera podeaua cu un covor

 

Sfatul Zen 3: Arta nu Kitsch

Decoreaza si accesorizeaza cu tablouri si decoratiuni Zen, nu cu kitschuri. Decorarea peretilor cu elemente care iti induc starea de liniste nu trebuie sa devina o incercare de a acoperi zidul cu tablouri, rame, decoratiuni. Un element sau doua, gandite ca puncte focale intr-o camera, sunt de ajuns.

Sfatul Zen 3. Tablouri si decoratiuni Zen, nu kitschuri

Sfatul Zen 3. Tablouri si decoratiuni Zen, nu kitschuri

 

Sfatul Zen 4. Racoare in camera.

O temperatura cu cateva grade mai jos decat cea obisnuita te va ajuta seara sa adormi mai repede si fara ajutorul unor medicamente. Lasa-ti dormitorul sa se racoreasca inainte de a te culca, pentru un somn mai odihnitor. O temperatura mai scazuta te va face sa te simti mai bine si mai protejat/a sub plapuma, si nu te vei trezi noaptea din somn pentru o gura de apa sau pentru a deschide geamul.

Sfatul Zen 4. Racoare in camera

Sfatul Zen 4. Racoare in camera

 

Sfatul Zen 5. Decor asiatic.

In cazul in care vrei sa te raportezi cat mai bine la filozofia Zen, va trebui sa aplici si cateva regului de decorare ale culturii unde aceasta a luat nastere.

Mobila Zen minimalista in stil japonez

Mobila Zen minimalista in stil japonez

Cele doua stiluri ZEN principale sunt cel japonez si cel chinez. Primul este marcat de folosirea materialelor naturale si a culorilor calmante. Este aproape de ceea ce numim stil minimalist. Include folosire covoarelor tatami si un spatiu mai larg in camere. Din decoratiunile tipice Japoniei poti folosi cu succes mobila joasa, simpla si paravanele.

Amenajare dormitor in stil ZEN chinezesc

Amenajare dormitor in stil ZEN chinezesc

Stilul chinezesc foloseste culori puternice, probabil ca urmare a simbolisticii acestora in traditia populara din China. Rosul predomina, iar mobilierul este in culori inchise si supradecorat, devenind o adevarata opera de arta. Lanternele de hartie in culori puternice pot da o nota vie camerelor din casa ta.